dijous, 9 de maig del 2013

Una altra Europa és possible


Manifest del PSOE amb motiu del 9 de maig, Dia d'Europa




Quan es compleixen 63 anys de la històrica Declaració Schuman, que simbolitza l'arrencada del projecte compartit que ens ha permès gaudir de l'espai de pau i prosperitat més llarg de la història, la Unió Europea (UE) i el sentiment europeista viuen probablement un dels seus moments més baixos.
Especialment preocupants són les dades de l'Eurobaròmetre que indiquen que el nostre país, tradicionalment europeista, és amb diferència on més en picat ha caigut la confiança en el projecte europeu des de l'inici de la crisi, sembrant el terreny d'un preocupant sentiment euroescèptic i pessimista.
Per això, amb motiu de la celebració del Dia d'Europa, símbol de la nostra Unió, el PSOE vol enviar a la societat un missatge que serveixi de revulsiu, que doni peu de nou a l'esperança ia la confiança en la construcció europea, i que permeti donar un gir i acabar amb la imatge negativa que la UE s'ha guanyat a força d'equivocacions.
Els socialistes espanyols-com el conjunt dels socialistes europeus-estem plenament convençuts que una altra Europa és possible, que hi ha un altre camí per sortir de la crisi, i que aquest creixent desinterès ciutadà cap a les institucions europees, fruit i conseqüència de l'error de les polítiques de l'actual majoria conservadora són el senyal d'alerta de que les coses han de canviar.
El malestar ciutadà està justificat davant d'una Unió que avui, des de la dreta, anteposa els interessos dels mercats als de les persones, exigeix ​​ajustos que acaben per estrangular nostre creixement, i sembla immutable davant el drama de la desocupació que afecta milions de persones a tota la UE.
Una Europa que avui dia no és capaç d'oferir una resposta a les generacions més joves, que estan patint índexs d'atur desorbitats, i que senten cada vegada més llunyà i aliè el mateix projecte europeu. La nostra Unió té l'obligació moral d'evitar una generació perduda i no pot seguir racaneando esforços en l'aplicació de la Garantia Juvenil, o retallant pressupostos en el terreny educatiu-i en programes com Erasmus-veritable inversió en el nostre futur.
Una Europa de la dreta que està contribuint a obrir noves fractures socials en l'interior dels nostres països, i entre uns països i altres.Una Europa enfrontada a on, a partir de la utilització miop d'estereotips i prejudicis, s'està abonant el terreny perquè moviments euroescèptics, si no obertament antieuropeus, nacionalistes i d'extrema dreta, ressorgeixin amb força per tot el continent.
Una Europa que sembla obstinada a allunyar dels seus fills i filles, que corre el risc d'afegir a la fractura econòmica una fractura a la pròpia idea d'Europa difícilment reparable, i que no sembla entendre que el projecte europeu no té sentit si no és realitzat per i per als ciutadans.
Una Europa ofuscada en l'austeritat que ha de corregir, d'una vegada per totes, el seu rumb equivocat i apostar decididament per una política efectiva d'estímul al creixement i l'ocupació, per la unitat davant la divisió, avançant en una veritable integració econòmica, fiscal i social, i per dotar al projecte europeu d'una dimensió democràtica renovada en tots els seus nivells que permeti avançar cap a la unió política.
Per tot això, perquè no és culpa d'Europa sinó de l'actual domini de la visió conservadora, el PSOE insisteix en la importància històrica de les pròximes eleccions europees que s'han de celebrar en poc més d'un any.
És sens dubte la cita amb les urnes més decisiva de la història de la Unió ja que d'elles, de l'expressió directa de la voluntat d'una ciutadania de més de 500 milions, sortirà la composició del Parlament Europeu més poderós i influent, que tindrà la capacitat d'exercir de contrapès al predomini actual de les polítiques austericidas i avançar en l'Europa social i ciutadana. És imprescindible, i està en mans de totes i tots, que aquest Parlament compti amb una majoria progressista que li permeti actuar com a garant dels drets i llibertats de tots els europeus, a favor d'una Europa cohesionada i de progrés compartit.
Per això, els socialistes europeus anem a concórrer a les pròximes eleccions amb un mateix projecte, defensat des de Dublín fins a Varsòvia, des d'Hèlsinki fins a Madrid, i amb un candidat comú a president de la Comissió. El Partit Socialista Europeu i tots els partits que l'integrem ens anem a bolcar en els propers mesos per traslladar a la ciutadania que hi ha un altre camí, que hi ha una altra sortida a la crisi que no passa per dinamitar l'estat de benestar que hem construït amb esforç en les últimes dècades, que hi ha esperança perquè una altra Europa és possible.
La força del sentiment europeista del PSOE, senya de la nostra identitat política, roman intacta, però està lligada als valors que van fer i fan del projecte europeu un motiu d'admiració al món: democràcia, pau, llibertat, justícia social, progrés, i avui més que mai, solidaritat.

OTRA EUROPA ES POSIBLE

dimecres, 1 de maig del 2013

DÍAS INTERNACIONALES EN MAYO 2013



MAYO
L
M
M
J
V
S
D
  

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31











Día: 3
  • Día Mundial de la Libertad de Prensa

Día: 5
  • Día Internacional de la Partera
  • Día de Vesak

Día: 8
  • Celebración del sexagésimo aniversario del fin de la segunda guerra mundial

Día: 11
  • Día Mundial de las Aves Migratorias

Día: 15
  • Día Internacional de la Familia

Día: 17
  • Día Mundial de las Telecomunicaciones y la Sociedad de la Información (UIT)

Día: 20
  • Foro Permanente para las Cuestiones Indígenas de la ONU

Día: 21
  • Día Mundial de la Diversidad Cultural para el Diálogo y el Desarrollo

Día: 22
  • Día Internacional de la Diversidad Biológica

Día: 25
  • Semana de Solidaridad con los pueblos de los territorios no autónomos
  • Día de África

Día: 29
  • Día Internacional del Personal de Paz de las Naciones Unidas

Día: 31
  • Día Mundial Sin Tabaco.

PRIMER DE MAIG: 8 HORES DE TREBALL!, 8 HORES DE REPÒS!, 8 HORES D'OCI!



L'1 de maig de 1886 la vaga per la jornada de vuit hores va esclatar de costa a costa dels Estats Units. Més de cinc mil fàbriques van ser paralitzades i 340.000 obrers van eixir a carrers i places a manifestar la seva exigència. A Chicago els successos van prendre ràpidament un caire violent, que va culminar en la massacre de la plaça Haymarket (4 de maig) i en el posterior judici falsejat contra els dirigents anarquistes i socialistes d'aquesta ciutat, quatre dels quals van ser penjats un any i mig després.

Quan els màrtirs de Chicago pujaven al cadafal, concloïa la fase més dramàtica de la pressió de les masses assalariades (a Europa i Amèrica) per limitar la jornada de treball. Va ser una lluita que va durar dècades i la història ha estat oblidada, amagada o netejada de tot contingut social, fins al punt de transformar en alguns països el 1r  de maig a mer "festiu" o en un dia franc més. Però només tenint present el que va passar, adquireix total significació la data designada des de llavors com "Dia Internacional dels Treballadors".

Podeu llegir la història i dades bàsics sobre el 1r. de maig, així com el manifest de 2013 en el següent enllaç: 1r de maig de 2013





PRIMERO DE MAYO:
¡8 HORAS DE TRABAJO!,
¡8 HORAS DE REPOSO!,
¡8 HORAS DE OCIO!.

El 1° de mayo de 1886 la huelga por la jornada de ocho horas estalló de costa a costa de los Estados Unidos. Más de cinco mil fábricas fueron paralizadas y 340.000 obreros salieron a calles y plazas a manifestar su exigencia. En Chicago los sucesos tomaron rápidamente un sesgo violento, que culminó en la masacre de la plaza Haymarket (4 de mayo) y en el posterior juicio amañado contra los dirigentes anarquistas y socialistas de esa ciudad, cuatro de los cuales fueron ahorcados un año y medio después.

Cuando los mártires de Chicago subían al cadalso, concluía la fase más dramática de la presión de las masas asalariadas (en Europa y América) por limitar la jornada de trabajo. Fue una lucha que duró décadas y cuya historia ha sido olvidada, ocultada o limpiada de todo contenido social, hasta el punto de transformar en algunos países el 1° de mayo en mero “festivo” o en un día franco más. Pero sólo teniendo presente lo que ocurrió, adquiere total significación la fecha designada desde entonces como “Día Internacional de los Trabajadores”.

Podéis leer la historia y datos bàsicos sobre el 1º de mayo, así como el manifiesto de 2013 en el enlace que tenéis arriba.